3 PRZEPISY NA NALEWKI! SAMO ZDROWIE!

Przepisy na nalewki są wyjątkowo proste, wystarczy odrobina cierpliwości oraz kilka podstawowych składników.

Poniżej przedstawimy 3 przepisy na nalewki z polskich owoców. Nalewki te charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami. Daj znać w komentarzu która jest twoją ulubioną.

1. Nalewka z jeżyn

Nalewka z jeżyn ma sporo właściwości leczniczych, poleca się ją osobom z problemami układu krążeniowego. Ta nalewka również łagodzi objawy menopauzy.

  • 1/2 szklanki miodu gryczanego
  • 0.5 l spirytusu
  • 0.35 l wódki
  • 1 kg umytych i przebranych jeżyn
  • 300 g cukru

Układaj w słoiku jeżyny warstwami, przesypując je cukrem. Dolej miód gryczany, dodaj wódkę i spirytus, słoik zakręć i zostaw na 5 tygodni, po tym czasie przelej do butelki, odsączając elementy z słoika za pomocą gazy, sita.

2. Nalewka z owoców derenia

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia
  • 0.75 l wódki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml spirytusu

Owoce umyć, osuszyć. Wsypać do słoika i zalać wódką, odstawić na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlać powstały sok do innego naczynia, do owoców wsypać cukier, odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie powstanie sok który wlewamy do pierwszego naczynia z alkoholem i mieszamy. Zostawiamy w ciemnych miejscu na 3 miesiące.


3. Nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzechowa włoskiego to idealny naturalny środek na dolegliwości żołądkowe oraz pasożyty. Orzech włoski zawiera mnóstwo witamin, kwasów tłuszczowych i minerałów. Działają bakteriobójczo.

  • 10 niedojrzałych zielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0.5 l wódki
  • 25 ml spirytusu

Orzechy pokrój w ćwiartki, wsyp do słoika i zasyp cukrem. Odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie wlej wódkę, odstaw na kolejne 3 tygodnie. Słoik powinien stać w ciemnym miejscu.

Tags:

Skomentuj